Xornalismo é, escribir, publicar e transmitir o que non queren que se publique, escríbase e transmítase, o outro son "plumillas e relacións públicas da censura e a corrupción con premeditación e engano aos seus lectores".
CORES DO SALNÉS É UN BLO
G. Sobre todo crítico.

16 de abril de 2017

O XUVEN PERDE E CAE A TERCEIRA PLAZA SEN OPCIÓNS DE SER CAMPIÓN

O equipo gipuzkoano gana e válese da derrota do Xuven Cambados para asegurar a súa primeira praza a falta dunha xornada.

Volveu fallar o Cambados no Pombal e esta vez foi definitivo para perder a opción de acabar a tempada no máis alto da táboa. O triunfo do Sammic ISB, unido a esta derrota, deixa aos vascos sen necesidade de playoffs e co ascenso de categoría no peto e iso grazas a un Valladolid e un Sergio de la Fuente (15 puntos e 12 rebotes) que aseguran practicamente a súa inclusión na loita polo ascenso.

Nun partido a refachos, con momentos de tensión e, sobre todo, con pouco acerto, aferrouse á experiencia de Sergio de la Fuente e á solidez de Pablo Esteban na rolda final de tiros libres para conseguir un triunfo (59-63). Deixar ao segundo mellor ataque en 59 puntos resultou clave nesta vitoria.

Da mellor maneira comezou o encontro para o cadro visitante, que achou dúas boas maneiras para controlar a un dos aspirantes ao ascenso. Por unha banda pechou a súa zona cada vez que algún dos exteriores contrarios ameazaba cunha penetración, e fixo dano, en ataque, coas continuacións de bloqueo directo, que lle permitiu, rapidamente, abrir unha vantaxe interesante.

Aínda que a primeira metade do período inicial foi escasa en acerto, cando Boubacar Sidibé achou a greta na pintura local, non só anotou senón que xerou dúbidas na defensa rival. Henri Wade-Chatman sóuboas aproveitar e o base norteamericano comezou a facer notar a súa presenza en todas as facetas do xogo.

Oposto foi o arranque do segundo cuarto. Durante cinco minutos e medio o Comercial Ulsa non viu aro e, aínda que o seu adversario non estivo fino, si que provocou, con algúns problemas preto da pintura, recortar distancias para recuperarse da máxima renda de once puntos. Pero a cantidade de erros no lanzamento de ambos bandos permitiulle recuperar a iniciativa cando por fin conseguiu acertar. Un triplo de Agustín Morales púxoxe con dez puntos, novamente (21-31, min. 18).

O partido movíase por impulsos, e o arreón final previo ao descanso correspondeu ao equipo anfitrión. Un 2+1 de Adrián Chapela, contestado por Sergio de la Fuente, e unha canastra de Matthew Don a un segundo do final do período, deixaron a distancia en sete puntos no intermedio.

Tras o paso polos vestiarios, un parcial de 0-6, xestado desde o xogo interior, en especial polo que obrigaba en defensa Graham-Bell, o Comercial Ulsa Ciudad deValladolid marcou unha nova renda máxima, esta vez de trece puntos (29-42). Foi un minuto e medio impecable nas dúas pinturas.

Cambados contestou cunha serie similar e, cunha disposición zonal 2-3, provocou dúbidas no ataque visitante, que se atascou. A intimidación de Graham-Bell e de Boubacar Sidibé evitou que a diferenza decaese en exceso.

As dúbidas que mostrou na ofensiva o conxunto vallisoletano para conseguir romper o armazón contrario obrigaron a ter que redobrarse en defensa. O traballo do perímetro foi vital para evitar que un dos equipos máis perigosos desde 6,75 non atopase acerto.

Sufrimento visitante

Aínda así, as escaseza de puntería en ambos os lados favoreceu ao Comercial Ulsa Ciudad de Valladolid, que soubo controlar a distancia entre ambos e que lle permitiu encarar o tramo decisivo do choque con dez puntos de vantaxe (40-50).

Pero o último período non comezou ben para os pucelanos, que durante catro minutos non viron aro e sufriron coas continuacións do pivote local Shota Gelazonia, que soubo xogar o "pick and roll" con Adrián Chapela, cuxa aparición fixo dano ao Comercial Ulsa.

O base local multiplicou a súa presenza en pista, provocou dous roubos coa súa intensidade e puxo o partido, en só cinco minutos, nun puño. O cadro valisoletano aferrouse a Sergio de la Fuente para conservar a dianteira no marcador, quen anotou os cinco puntos do seu equipo nos nove primeiros minutos, reboteó e deu tranquilidade.

Os últimos minutos foron unha constante de nervios e un cúmulo de malas decisións e tiros apresurados. Henri Wade-Chatman encestó un triplo a 35 segundos para o final (54-58) e despois cometeu a súa quinta falta sobre un lanzamento de tres de Chapela, que só meteu un tiro libre. O propio Chapela volveu apertar o partido, pero o sangue frío de Pablo Esteban, que meteu cinco dos seis tiros libres que lanzou no últimos trinta segundos, consolidou a vitoria.