Xornalismo é, escribir, publicar e transmitir o que non queren que se publique, escríbase e transmítase, o outro son "plumillas e relacións públicas da censura e a corrupción con premeditación e engano aos seus lectores".
CORES DO SALNÉS É UN BLO
G. Sobre todo crítico.

2 de octubre de 2019

CURSO ELABORACIÓN DE VIÑOS E DERIVADOS




A Estación Experimental de Viticultura e Enoloxía de Ribadumia, centro
dependente da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (AGACAL-EVEGA), organiza a seguinte acción formativa dentro do “Plan de Formación Continua no agro galego 2019”, para a súa próxima impartición.

- Elaboración de viños e derivados (35h), do 16 de outubro ata o 31 de
outubro, en horario de 19:00-22:00 horas.


DESTINATARIOS
Titulares, cotitulares e familiares que traballen en explotacións agrarias
(preferentemente vitícolas); traballadores por conta allea que traballen en explotacións agrarias (preferentemente vitícolas); socios ou empregados de asociacións con personalidade xurídica do ámbito agrario (preferentemente vitivinícola); mozos e mozas que desexen incorporarse ó sector agrario ou continuar coa súa formación no sector agrario e en xeral persoas que desenvolvan actividades relacionadas coa viticultura.


PROGRAMA

16 outubro 19:00-22:00h
“A uva. A vendima. Recepción da uva na adega”.

A maduración, síntese e evolución dos principais compostos da uva. Mostraxes e
índices de maduración. Determinación da data de vendima. Prego de condicións
da DOP Rías Baixas. Recolección, transporte da uva. Recepción na adega e controis da colleita. Trazabilidade e APPC na adega.

Luis Quinteiro González (Enxeñeiro Técnico Agrícola)

17-18 outubro 19:00-22:00h

“Equipamento, procesos e técnicas de elaboración de viños brancos”.
Tipos de envases e bombas de trasfega, escangallado-estrullado, a maceración,
prensado, o desfangado, a fermentación alcohólica e lévedos, a fermentación
maloláctica, trasfegas, clarificación, filtrado e embotellado. Controis, seguimentos dos procesos e prevención das alteracións enolóxicas.

Susana Pérez López (Licenciada en Enoloxía)

21 outubro 19:00-22:00h

“Equipamento, procesos e técnicas de elaboración de viños tintos”.
Tipos de envases e bombas de trasfega, escangallado-estrullado, a maceración, e inicio da fermentación alcohólica, remontados e bazuqueo, escurrido e prensado, a fermentación maloláctica, trasfegas, clarificación, filtrado e embotellado.
Controis, seguimentos dos procesos e prevención das alteracións enolóxicas.

Susana Pérez López (Licenciada en Enoloxía)

22 outubro 19:00-22:00h

“Elaboración de viños especiais: Escumosos, rosado e doces”
Descripción dos precesos e técnicas para súa elaboración.
Ma José Graña Caneiro (Tecnóloga Especialista AGACAL-EVEGA)

23 outubro 18:00-22:00h

“Prácticas laboratorio: determinacións analíticas na elaboración”. Determinación
de parámetros de vendima (pH, Azucres, Acidez). Medicións con refractómetro e
densímetro. Determinación da densidade mosto e dun viño. Determinación da
acidez, anhídrido sulfuroso libre e total en viño. Interpretación boletín de análise.

María José Graña Caneiro (Tecnóloga Especialista AGACAL-EVEGA)

25 outubro 19:00-22:00h

“Introdución á cata de viños”. Condicións e técnicas da cata: fase visual, olfativa e gustativa. Vocabulario. Ficha de cata. A Denominación de Orixe Rías Baixas:
características. Cata de viños da D.O. Rías Baixas

Juan Carlos Vázquez Abal (Técnico da Consellería do Medio Rural- (AGACAL-
EVEGA)

28-29 outubro 19:00-22:00h

“Taller de recoñocemento dos compostos do viño.
As Denominacións de Orixe Protexidas e IXP galegas, características. Cata de
viños das distintas zonas de produción.
Viños de outras zonas de España, características. Cata de viños das distintas
zonas de produción. Cata viños rosados, escumosos e doces.

Mercedes González Rodríguez (Sumiller. Experta en Análise Sensorial)

30 outubro 19:00-22:00 h

“O marketing do viño”
A función do sumiller. A conservación do viño, servizo e maridaxe.

Mercedes González Rodríguez (Sumiller. Experta en Análise Sensorial)

31 de outubro 18:00-20:00h

18:00-19:00h Proba de avaliación
19:00-22:00h “Instalacións e equipamento da adega. Procedemento de limpeza
e desinfección. Prácticas en adega”.
Instalacións e maquinaria da adega. Aplicación de tratamentos enolóxicos.
Emprego de frío e gases inertes. Procedementos de limpeza e desinfección.

María José Graña Caneiro (Tecnóloga Especialista AGACAL-EVEGA)



OBXECTIVOS
Coñecer o marco legal que regula o sector vitivinícola e da DOP Rías Baixas
Coñecer os principais compostos da uva e súa evolución na maduración.
Coñecer os procesos e técnicas de elaboración de viños.
Identificar os puntos de control críticos na elaboración de viños( APPC).
Manexar a maquinaria e equipos da adega.
Aprender o mecanismo da cata, as súas ferramentas e desenvolvemento.
Diferenciación das características dos distintos tipos de viños das D.O de Galicia.
Valorización das castes tradicionais producidas en Galicia e de outras zonas.
Diferenciar as cualidades e defectos dun viño por alteracións na súa elaboración
Fundamentos básicos da análise química dos viños.


Esta formación de carácter gratuíta, está dirixida a todas as persoas interesadas e vinculadas co sector agrario. Para poder participar nas mesmas, requírese cubrir unha solicitude polo interesado na Estación Experimental de Viticultura e Enoloxía de Ribadumia, no horario de 9:00 a 14:00h.
O prazo estará aberto dende o 1 de outubro ata o 15 de outubro.

Para máis información, chamar o seguinte número de teléfono 886 159410 /
886159412/ 886159413, no horario de 9:00 a 14:00 horas.

Estación Exp. de Viticultura e Enoloxía de Ribadumia
Rúa Leiromean, 4 - 36635 Ribadumia. (Pontevedra)



No hay comentarios:

Publicar un comentario

NON SE PUBLICARÁN COMENTARIOS ANÓNIMOS. SI O COMENTARISTA QUERE PERMANECER NO ANONIMATO, NON SE PUBLICARÁ O NOME.