Xornalismo é, escribir, publicar e transmitir o que non queren que se publique, escríbase e transmítase, o outro son "plumillas e relacións públicas da censura e a corrupción con premeditación e engano aos seus lectores".
CORES DO SALNÉS É UN BLO
G. Sobre todo crítico.

8 de marzo de 2015

O XUVEN VOLTA A GAÑAR SUFRINDO

No Pavillón Pedro Ferrándiz dábanse cita o Lucentum, en refacho de 2 derrotas seguidas, e Xuven Cambados que viña de gañar a Amics Castelló. Ambos os dous equipos co playoff bastante encarrilado xogábanse loitar por unha mellor posición na táboa que lles asegurase un cruzamento máis óptimo e con vantaxe de cancha.

Unha das boas noticias para o Lucentum era a recuperación dun dos seus mellores, se non o mellor, Javi Marín, que volveu recoller responsabilidades nos instantes finais do partido. O Lucentum arrancaba co cinco formado por FuentesGonzález,Pardina, Navajas e Kody; mentres Xuven o facía con  OrellanoWhitworthNkaloulouQuintela e Callaghan.

O marcador inaugurábao Whitworth cun triplo nunha transición rápida de Xuven tras o fallo de Navajas a aro pasado. Lucentum en cambio ante a zona visitante buscaba elaborar un pouco máis as súas xogadas que acababan coas primeiras faltas galegas. Pola súa banda, os amarelos seguían co seu ritmo de posesións rápidas e dun para un para que Orellano puxese o 0-5. Aquí chegaba a primeira canastra alicantina, un balón alto de Pardina aproveitábao Kody para anotar baixo o aro. Non estaba moi acertado nos tiros Lucentum pero sacaba rédito das faltas e, en 4 minutos, Cambados xa estaba en bonus con Callaghan con 2 faltas persoais. E a parte das faltas o outro pulmón do Lucentum era o rebote ofensivo aínda que o importante, que era metela, non o facía con asiduidade. Non obstante Whitworth e Nkaloulou se anotaban para o seu equipo, 5-11 a 3:44, e propiciaban o primeiro tempo morto de Kuko Cruza ante os graves problemas do seu equipo abrigo en ataque onde González e Kody cometían consecutivamente pasos. O incombustible Chufi Rodríguez daba a máxima 5-13 pero Kody anotaba tras unha xogada que se botaba de menos no Lucentum, intento de penetración de Javi Marín e balón dobrado ao pivote. E de novo, outra penetración de Marín con pase para Navajas anotase baixo o aro. O cuarto pechábase con 13-21 para Lucentum, que reflectía o visto o a cancha: mala precisión ofensiva e minutos frouxos en defensa onde Xuven anotaba en posicións próximas ao aro, en boa medida por Chufi Rodríguez, 8 puntos, que anotaba sobre a bocina.

Mesma tónica ao inicio do 2º cuarto, canastra doada de Chufi en palmeo e fallo de Marín ao triplo. A diferenza estaba nos 10 puntos aínda que Samu Domínguez a baixaba cun 2 +1 de, case, o único xeito que anotaba o Lucentum ao longo do partido: balón alto superando a zona e canastra do home interior. Ante isto o xogo alicantino era bastante previsible e só quedaba esperar a que se abrise as ideas ofensivas e apertar en defensa para recuperar a desvantaxe. O que máis o intentaba era Domínguez con 4 puntos seguidos pero aí estaba Quintela para anotar o triplo a pracer e volver colocar o +9 con 6:50 por xogar. Facilidade, todo o contrario que Lucentum, era o que tiña Chufi Rodríguez que seguía castigando ao seu par con posteos e canastras. Intentaba ir á desesperada o Lucentum cunha presión a toda cancha pero Cambados saíu con facilidade para un outro triplo liberado de Whitworth que pouco despois volvía anotar dende a mesma posición e totalmente só para despegar a Xuven +14 a metade do cuarto, 19-33. De novo, Whitworth cunha suspensión rapidísima anotaba o seu 7º punto seguido. Mentres Lucentum seguía obstinado en remontar rápido con triplos que non entraban aínda que Navajas arranxaba o desastre con 2 libres tras o rebote ofensivo. Aínda así Xuven seguía coa súa impresionante intensidade onde os galegos se impoñían en todo: garra, defensa e boas ideas que se frutificaban en acerto na canastra rival. Ao descanso, Xuven Cambados impoñíase 25-42 tras unha primeira parte para esquecer en todo para os de Cruza.

Ao descanso o dúo Whitworth-Rodríguez uníanse con 13 e 12 puntos respectivamente para igualar os mesmos que tiña Lucentum en todo o partido onde só estaban, algo, finos Navajas (7 pts.),Domínguez (6 pts.) e Kody (6 pts., 5rbt). O Lucentum ademais pecaba da súa porcentaxe de triplos (1/11) e do rebote galego (10-19).

Volvíase de vestiarios e Navajas era o encargado de meter a primeira canastra pasados 2 minutos. Pero aí seguía Whitworth martelando outra vez dende o triplo evitando que Lucentum e a súa afección se metesen no partido. O Lucentum encomendábase ao labor de Navajas con 4 puntos seguidos ou se non estaba Kodypara coller o rebote do tiro do malagueño e anotar un 2 +1 que enchufaba á bancada co 32-45. E para máis inri Lucentum propiciaba 2 perdas inmediatas que os xogadores celebraban con rabia. Durou pouco a alegría alicantina pois Freitas se convertía no faro do seu equipo e con 5 puntos seguidos volvía poñer o +16. Javi Marín tivo nas súas mans 2 ocasións de baixar a vantaxe pero treméronlle as mans ao recibir e pasar o balón que remataba fóra. E por fin entraron os triplos. 2 seguidos de Navajas e Pardina recortaban ata os 10 de desvantaxe para entrar no último e definitivo cuarto.

Quedaban 10 minutos, Lucentum metérase un pouco no encontro grazas ao seu defensa e aos 2 triplos seguidos. En parte do comezo deste cuarto dependía como o resultado final. E empezaba de luxo: canastra de Fuentes, perda de Cambados, canastra de Pardina e falta en ataque visitante. Aí explotaba Yago Casal que xa viña protestando dende hai tempo o criterio de faltas e era expulsado cun técnica descalifiante. Non lle tremía a man a Navajas e metía os 3 libres. 49-52 e 9 minutos, agora si, Lucentum acababa de chegar. Collía respiro Xuven con 2 puntos máis pero Fuentes anotaba outro triplo que acendía a Alicante enteira. E tívoa Navajas para empatar pero os árbitros consideraron que cometeu falta en ataque á hora de entrar a canastra. Parece que as protestas de Casal fixeron efecto pois Lucentum foi castigado con 5 faltas en menos de 2 minutos, 3 delas en ataque, feito que Xuven usou para volver despegarse 52-60. O parcial de 0-6 rompíao Fontes cunha pentetración valente que superaba por alto a Nkaloulou. Quedaban 5 minutos, 54-60 no luminoso. Unha canastra de Kody e uns pasos de Nkaloulou obrigaban o segundo de Casal a pedir tempo morto. Na cancha Chufi Rodríguez era o auténtico flotador do seu equipo, Kody non podía frealo nos seus continuos posteos e recollía os rebotes ofensivos ante os tiros dos seus compañeiros. O que pegara o cambio radical era o criterio arbitral onde agora lles custaba sinalar falta nas penetracións de Fuentes e Marín.

Entrábase á recta final, pouco máis dun minuto, Lucentum estaba a tan só 3 e Joan Pardina tiña a oportunidade de reducila con 2 libres. Conseguiuno e poñía a Lucentum a 62-63. Agarrotáronse as mans e cerebros e unha falta en ataque de Vaquero deixaba a Lucentum con 16 segundos de partido para buscar a vitoria. Tempo morto de Cruza e a esperar o resultado. A bóla era para Marín que optaba por buscar entrar pero ante a defensa pasaba o balón a Fontes que lanzaba aproveitando un esvarón do seu rival. Ao final 62-63 nun partido que o Lucentum estivo a punto de gañar noutro intento de remontada a partir do descanso pero que non o mereceu ante un rival coas ideas moitos máis claras durante a maioría do partido.
Debut testimonial de Diallo, 2 minutos nos que nin tirou, nin asisteu nin reboteou.

Os mellores por parte do Lucentum foron Navajas (17 pts.) e Kody (15 pts., 12rbt) xunto a Adri Fuentes que foi dos que tirou do carro nos instantes finais. Por parte de Xuven Cambados os mellores foron Whitworth (16 pts., 7/9 TC) e Chufi Rodríguez (19 pts., 8rtb).