TELÉFONOS DE INTERESE

7 de septiembre de 2021

ASÍ SERÁ O NOVO PROTOCOLO PARA A HOSTALERÍA EN GALICIA


Así é o novo protocolo para a hostalería en Galicia: haberá dous niveis independentes.

O protocolo, pendente do aval do comité clínico, recuperará o uso da barra nos negocios que decidan estar en nivel máximo. Os negocios de hostalería en Galicia quedarán divididos en dous niveis de seguridade independentemente da situación sanitaria do concello no que se atopen. Serán os propios establecementos os que decidan baixo que nivel de condicións de seguridade traballan, se no medio ou no máximo, que permitirá maior aforo e outras cuestións como recuperar o uso da barra. Estas foron algunhas das claves ofrecidas polo vicepresidente primeiro, Alfonso Rueda, e o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña, sobre o protocolo pactado co sector da hostalería e que agora deberá ser referendado polo comité clínico que asesora á Administración autonómica na reunión que terá lugar na tarde deste martes. Os responsables autonómicos han apelado a que o documento conten co referendo do grupo de expertos antes de desvelar os detalles do novo protocolo, aínda que apuntaron algúns detalles, como a articulación de dous niveis de seguridade en toda Galicia. En cada nivel rexerán unha serie de obrigacións e medidas sanitarias que permitirán aos establecementos funcionar con independencia da situación epidemiolóxica do concello, aínda que se prevé a posibilidade de adoptar medidas conxuntas en caso de empeoramentos severos do contexto sanitario ou cando se detecten brotes asociados á hostalería. A idea da Xunta é que o novo protocolo, no caso de que o comité clínico dea o seu visto e prace, entre en funcionamento este mesmo mes de setembro. Ademais, o Executivo galego tamén avanzou que se atopa en conversacións co sector para elaborar un novo marco normativo para o lecer nocturno co horizonte de que estea listo no mes de outubro. A posibilidade de prolongar o horario de funcionamento destes locais está sobre a mesa. "Medidas xa en funcionamento" Tanto Alfonso Rueda como Comesaña quixeron ser cautos á hora de avanzar os contidos do protocolo antes de que o documento chegue ao comité clínico deste martes, aínda que puntualizaron que a "maioría" de medidas que contemplan os dous niveis "están xa en funcionamento". A principal característica do novo marco é que serán os negocios quen elixa baixo que condicións operarán, se as establecidas no nivel máximo de seguridade ou no medio. O primeiro conlevará unha serie de requisitos que permitirán empregar as barras ou aumentar o aforo, mentres que os establecementos que queden no segundo inferior terán máis limitadas as súas capacidades. En todo caso, Alfonso Rueda quixo incidir en que "todos os locais" terán "seguridade sanitaria" con independencia do nivel ao que se acollan. Ademais, defendeu que operar dentro do baremo de seguridade máxima non conlevará desembolsos adicionais para os negocios porque "a maioría de medidas a esixir xa están implantadas". O número dous do Executivo galego e o titular de Sanidade puxeron o acento en que o documento foi "moi consensuado" e nace con vocación de permanencia para dotar dun "marco estable" ao sector da hostalería. O último dos encontros cos representantes do sector foi, precisamente, na mañá deste martes, cando a Xunta asinou o borrador do novo protocolo coas catro asociacións de hostalería provinciais e a Agrupación industrial de Turismo. Segundo Rueda, que agradeceu a "paciencia", "comprensión" e o "alto grao de cumprimento" das medidas por parte do sector durante a crise sanitaria, o documento que previsiblemente aprobará o comité clínico é un "documento pioneiro en toda España que probablemente vai ser seguido e imitado noutros territorios". Lecer nocturno "Estamos moi contentos de chegar a este documento", remarcou o 'dous' da Xunta, que tamén sinalou a necesidade de adoptar decisións sobre o lecer nocturno para que, do mesmo xeito que a hostalería convencional, dispoñan dun "marco estable" con "independencia" da situación sanitaria. E é que, tras a firma do acordo para a hostalería, Rueda e Comesaña mantiveron outro encontro, neste caso con representantes do lecer nocturno, para establecer as bases para a elaboración dun novo protocolo que queren ter listo antes de que conclúa setembro. "Imos ver se somos capaces deste mes chegar a un acordo e que o último trimestre do ano poidan traballar con certa normalidade", sinalou Rueda, que recoñeceu que ese novo marco podería incluír unha ampliación do horario para os negocios de lecer nocturno (agora fixado, como máximo, ata as 03,00 horas). Núñez Feijóo Tamén se referiu ao protocolo en hostalería o presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, en declaracións aos medios durante unha visita ao novo CEIP Plurilingüe Cruceiro de Sanxenxo (Pontevedra). Alí dixo que espera que o comité clínico aprobe as novas pautas esta tarde para este mércores poder "notificalo aos medios de comunicación". Así, lembrou que se está abordando co sector a posibilidade de ocupar a barra dos establecementos e un "nivel mínimo" de aforo para os interiores "con independencia da situación epidemiolóxica no municipio", coa condición de que "haxa brotes abruptos" de covid. "O que esta claro é que no exterior o protocolo vai ser moi amplo e en interior aínda imos ter que convivir un tempo con certas restricións", resumiu Feijóo.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

NON SE PUBLICARÁN COMENTARIOS ANÓNIMOS. SI O COMENTARISTA QUERE PERMANECER NO ANONIMATO, NON SE PUBLICARÁ O NOME.